Sales MT & Directie
6 min leestijd
3 mei 2021

Peter wil dat elk maakbedrijf zijn digitale huishouding op orde heeft

Volgende maand viert Peter van Harten zijn 12,5 jarig jubileum bij Isah. In die periode heeft hij diverse facetten van het bedrijf gezien. Van Marketing & Sales tot en met wereldwijd partnermanagement. Sinds vier jaar is hij verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing van de Duitse tak van de organisatie; Isah GmbH. In een enthousiast Teams-gesprek vertelt hij over ondernemerschap, bruggen slaan en over zijn drijfveer om de maakindustrie in Europa digitaal aangehaakt te laten blijven teneinde toekomstbestendig te zijn.

Duitse ‘gründlichkeit’ en Nederlands pragmatisme

“Wat sommige klanten misschien niet weten is dat Isah al geruime tijd actief is in de Duitse markt,” trapt Peter af. “Vanuit mijn rol als Partnermanager ben ik hier al zo’n tien jaar bij betrokken. Vier jaar geleden bereikten de eigenaren van onze beide Duitse partners hun pensioengerechtigde leeftijd. Aangezien wij al langer de ambitie hadden om Isah sterker te profileren in de Duitse markt, besloten we om dit moment aan te grijpen; om meer slagkracht te hebben namen we de collega’s en klanten van beide partners over en gingen we als één team verder onder onze eigen naam Isah GmbH. Duitsland kent een zeer volwassen ERP-markt met veel bekende spelers. Die veeleisende markt vroeg dan ook om een andere aanpak. Het opereren onder onze eigen vlag helpt ons tot dusver erg goed om succesvol te zijn. We zijn in vier jaar tijd flink gegroeid qua omzet, aantal klanten en aantal medewerkers en we merken echt dat we voor Duitse maakbedrijven een aantrekkelijk alternatief zijn ten op zichten van de klassieke Duitse ERP-spelers. Dat zit hem in mijn ogen vooral in de combinatie van Duitse ‘gründlichkeit’ aangevuld met Nederlandse flair en pragmatisme!”

isah-medewerkers-vertellen-peter-van-harten-digitale-huishouding-overleg

Eigen ondernemerschap wordt gestimuleerd

Nu Peter namens Isah uitvoer geeft aan de strategie in Duitsland is hij in feite een soort ondernemer geworden die op basis van de Isah visie zijn weg bewandeld. “Ik vind het heel fijn dat Isah dat ondernemerschap stimuleert en kansen biedt om daarin te ontwikkelen en te groeien.

Een van de zaken waar ik vaak als eerste over vertel wanneer ik bij potentiële klanten aan tafel zit, zijn de kernwaarden van Isah: samen, oprecht en verbeteren. Ik voel me erg thuis bij die waarden; ze passen goed bij mij als persoon; ik wil namelijk graag bedrijven helpen om te verbeteren en om hun doelen te bereiken. Die Duitse ‘gründlichkeit’ draagt daar zeker aan bij, maar je moet er wat mij betreft niet in doorslaan. Zaken moeten ook behapbaar blijven. Bij Isah geloven we dan ook meer in een gefaseerde implementatieaanpak en adviseren we klanten veelal om niet meteen alles tegelijk aan te pakken, maar eerst te kijken naar de dagelijkse processen. We helpen bedrijven vervolgens om de juiste afweging te maken wat er voor nodig is om die dagelijkse processen goed te ondersteunen. En dat betekent ook dat we soms adviseren om iets juist niet te doen of op een andere manier op te lossen. Dat is een nieuw verhaal dat in Duitsland nog niet zo gepredikt wordt.

Het helpt in mijn ondernemerschap bovendien dat ik een Nederlander ben die de Duitse markt goed snapt. Ik merk dat er in Duitsland veel respect is voor hoe wij in Nederland dingen voor elkaar krijgen. Duitsland mag dan op innovatie-indexen e.d. hoger scoren dan dat wij doen; Nederland loopt daarentegen flink voor als het gaat om digitale transformatie en samenwerking in de keten. Doordat ik die kennis en ervaring meebreng, kunnen we met Isah GmbH écht naast de ondernemer zitten en daar winnen we klanten mee!”

isah-medewerkers-vertellen-peter-van-harten-digitale-huishouding-quote
"Ik probeer om steeds meer bruggen te bouwen tussen het Nederlandse en Duitse Isah team."
Peter van Harten
Geschäftsführer Isah GmbH

Smart Industry ambassadeur

Naast zijn werk voor Isah is Peter ook actief binnen het Programmabureau Smart Industry. In die rol is hij verantwoordelijk voor internationale samenwerking. “In de praktijk ligt de focus veelal op de samenwerking tussen Nederland en Duitsland, dus daar komen voor mij twee sporen bij elkaar. Enerzijds onderstreep ik als lid van het Programmabureau het belang dat Isah hecht aan de ontwikkelingen op het gebied van Smart Industry. Het laat zien dat dit ons uitdaagt en dat we hier ook ten aanzien van R&D actief mee bezig willen zijn voor zowel onze Nederlandse als Duitse klanten. Anderzijds doe ik veel kennis op over zaken als digitalisering en samenwerking in de keten, die ik weer mee kan nemen in mijn gesprekken met klanten. Dat maakt me een waardevolle gespreks- en sparringpartner. Bovendien bevind ik me dankzij mijn lidmaatschap in een enorm netwerk, waar ik veel dingen hoor. Ook daarmee kan ik onze klanten weer verder helpen door bijvoorbeeld bedrijven met vergelijkbare uitdagingen aan elkaar kan koppelen. En dat kunnen dus ook Duitse en Nederlandse bedrijven zijn die van elkaar kunnen leren.

Ik geloof sterk dat de Duitse en Nederlandse cultuur elkaar goed aanvullen. Mijn intrinsieke motivatie is om de maakindustrie in Europa te behouden. Dat kan alleen door goed samen te werken en te zorgen dat bedrijven in de keten digitaal op elkaar aanhaken. Die ketenintegratie stopt uiteraard niet bij de landsgrenzen. Ik wil bedrijven graag bewust maken van dit grote plaatje en samen met hen de vertaalslag maken naar wat dat concreet voor hen betekent, namelijk: het is van essentieel belang dat je je digitale huishouding op orde hebt. Dat gaat immers jouw concurrentiekracht voor de toekomst bepalen. In Nederland snappen we dat spel heel goed en zijn we al langere tijd gewend om in ketens te werken. Dat komt met name door de manier waarop de industrie hier opgebouwd is, met veelal high mix, low volume en high complexity. De manier waarop Isah haar software ontwikkelt sluit ook helemaal aan bij dat gedachtegoed. Terwijl klassieke Duitse ERP-spelers hier in mijn ogen nog minder mee bezig. Ik voorzie daarom dat wij de vraag in de Duitse markt de komende jaren steeds beter kunnen invullen. Wij brengen namelijk dé oplossing voor een behoefte waarvan sommige maakbedrijven op dit moment zelf nog niet eens weten dat ze daar naartoe willen en moeten!”

Wil jij ook aan de slag
bij Isah?

Bij Isah blijven we groeien. We hebben dus altijd diverse vacatures open staan. 

Bruggen bouwen

Zowel zijn werk voor Isah als zijn activiteiten voor het Programmabureau Smart Industry onderstrepen Peters kracht als bruggenbouwer. “Bij alles wat ik doe komt dat samenwerken terug. Ik vind het leuk om te zien dat we ook in Nederland steeds meer (nieuwe) klanten krijgen die een link hebben met Duitsland. Bijvoorbeeld omdat ze een Duits moeder- of zusterbedrijf hebben of omdat ze een Nederlands-Duitse klant-leveranciersrelatie hebben. Onze industrie is nu eenmaal erg verweven met elkaar en dat zal alleen nog maar toenemen.

Om optimaal gebruik te maken van onze gezamenlijk kennis, draaien Duitse consultants sinds vorig jaar ook mee op implementatietrajecten voor Nederlandse klanten. En het is wat mij betreft niet ondenkbaar dat dat binnenkort ook andersom gebeurt. Maandelijks vindt er nu al de nodige kennisdeling plaats tussen beide consultancyteams. Daar worden we beide sterker van.

Ondanks dat ik qua dagelijkse contacten natuurlijk het meeste met onze Duitse collega’s optrek voel ik me onderdeel van zowel het Nederlandse als Duitse team. Sterker nog: ik probeer juist om steeds meer bruggen te bouwen en collega’s aan elkaar te linken om er zo één Isah team van te maken. De afgelopen jaren heb ik met een Duits team de Isah GmbH vlag mogen hijsen. Met z’n allen krijgen we het voor elkaar om die mooi te laten wapperen!

Auteur
Debbie Veeke
Van tevreden medewerkers naar tevreden klanten. Dat is waar Debbie zich als Marketeer voor inzet. Daarom interviewt zij regelmatig bedrijven over hun ervaring met Isah en gaat ze met collega's in gesprek over hun werkzaamheden bij het bedrijf. Zo verbindt ze binnen met buiten en vice versa.
Meer weten over de ervaring van Peter?

Kom dan gerust eens langs bij ons op kantoor. Peter vertelt je graag meer over hoe hij werken bij Isah ervaart. 

Gerelateerde artikelen.

Ook werken bij Isah?

Heb jij interesse om ons team te versterken? Solliciteer dan op een van onze vacatures of stuur een open sollicitatie. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op voor een kennismaking.