R&D Tester
3 min leestijd
19 september 2018

Test Engineer Wouter Raemaekers

Wouter Raemaekers is nu 2 jaar software tester bij Isah. Volgende maand verschijnt Isah versie 5.2. Een mooie aanleiding voor een nadere kennismaking met Wouter.

Wouter de Bug Hunter

Om te zorgen dat Isah software probleemloos functioneert in diverse omgevingen is software testing cruciaal om de kwaliteit te waarborgen. Wouter is een van de software testers bij Isah. Ook wel, ten onrechte, Bug Hunting genoemd. Want goed testen is veel meer dan het jagen op fouten in de software. Bepaalde onderdelen van Isah moeten handmatig getest worden. Via het scrum proces wordt systematisch een bepaalde functionaliteit langsgelopen. Een module wordt hierbij in stukjes opgedeeld en dan wordt gestructureerd alle mogelijkheden langs gelopen.

De grootste verandering in de afgelopen jaren zit in het geautomatiseerd testen. Wouter vertelt: "In software testing heb je een zogenaamde happy path. Dat wil zeggen dat is het pad wat de gebruiker normaal gesproken zal volgen. Ik gebruik verschillende tools om dergelijke functionaliteit geautomatiseerd te testen. Hierdoor kunnen bugs sneller worden gevonden en opgelost en zijn we ook in staat om sneller met een nieuwe release te komen, omdat er zekerheid is over de stabiliteit van de software. Een nieuwe release komt sinds kort 2 x per jaar. Deze manier van geautomatiseerd testen gaan we steeds vaker toepassen om zoveel mogelijk scenario’s af te dekken. Bijvoorbeeld wat als je 2x dezelfde order wilt aanmaken? Hoe gaat de software daar mee om? Daarnaast blijven er zaken die handmatig gecontroleerd worden."

isah-medewerkers-vertellen-wouter-raemaekers-quote
"Ik probeer altijd mijn mening te geven op basis van zelf verzamelde gegevens."
Wouter Raemaekers
Test Engineer

Testen is een continu proces

Volgens Wouter ben je eigenlijk nooit klaar met testen. "Er zijn zoveel uitzonderingen mogelijk en op elke uitzondering kun je ook weer uitzonderingen bedenken wat resulteert in een geweldige explosie in variaties.  Als test engineer kan ik alle modules testen, maar eindgebruikers vinden vaak wel een weg om de software op andere manieren te gebruiken dan hoe het was ontworpen. Hierin ligt een grote uitdaging, je moet in deze situaties eigenlijk zorgen dat de gebruiker het niet stuk kan maken, ook al wordt de software gebruikt op een manier die we niet hadden geanticipeerd. Iedereen is anders. Mensen denken anders en gebruiken daarom applicaties anders."

Je moet als tester een beetje tegendraads zijn

Hoe ben je in het vak van tester terecht gekomen? Wouter vertelt: "Ik heb Informatica gestudeerd aan de VU in Amsterdam. Het was dus eigenlijk logisch om softwareontwikkelaar te worden. Maar dit leek mij te smal. Ik vind het leuk om problemen op te lossen. Dingen ter discussie stellen. Die kritische houding past bij mij. Je moet als tester een beetje tegendraads zijn. Ik probeer altijd mijn mening te vormen op basis van zelf verzamelde gegevens i.p.v. op de meningen van anderen te varen."

Wil jij ook aan de slag
bij Isah?

Bij Isah blijven we groeien. We hebben dus altijd diverse vacatures open staan. 

Ik heb het heel erg naar mijn zin bij Isah

Wat is nou zo leuk aan het werken bij Isah als software tester? "Ik vind het geweldig om software te schrijven om bepaalde modules te testen. Het is prachtig als mensen erop vertrouwen dat het product wat we leveren ook echt goed is. En omdat ik die tests heb geschreven heb ik veel eer van mijn werk.
Isah is het meest professionele bedrijf waar ik heb gewerkt. Er is een heldere rolverdeling. De doelstellingen zijn helder en dat is heel belangrijk. Je kan het testen wel vergeten als je niet heel helder aan de voorkant hebt gedefinieerd wat de software moet doen. Ik heb het echt heel erg naar mijn zin bij Isah."

Wouter de gamer

In zijn vrije tijd is Wouter ook veel met techniek bezig. Zo heeft Wouter veel domotica toegepast in huis waardoor hij alles spraak gestuurd en op afstand thuis kan bedienen. Daarnaast is hij een fanatieke gamer op de PS4. Favoriete spellen zijn Fallout, GTA, The Division en Diablo. En ja ook daar rapporteert hij bugs en doet aan Bug Hunting.

Auteur
Debbie Veeke
Van tevreden medewerkers naar tevreden klanten. Dat is waar Debbie zich als Marketeer voor inzet. Daarom interviewt zij regelmatig bedrijven over hun ervaring met Isah en gaat ze met collega's in gesprek over hun werkzaamheden bij het bedrijf. Zo verbindt ze binnen met buiten en vice versa.
Meer weten over de ervaring van Wouter?

Kom dan gerust eens langs bij ons op kantoor. Wouter vertelt je graag meer over hoe hij werken bij Isah ervaart. 

Gerelateerde artikelen.

Ook werken bij Isah?

Heb jij interesse om ons team te versterken? Solliciteer dan op een van onze vacatures of stuur een open sollicitatie. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op voor een kennismaking.