Van passie voor engineering naar passie voor de maakindustrie
Carel Martens werkt sinds 2000 als Developer bij Isah. Hij vertelt hoe zijn passie voor engineering in de loop der jaren verschoven is naar een passie voor de maakindustrie. En hij onthult wat de overeenkomsten zijn tussen een Engineer & een Software Designer. Daarnaast legt Carel uit wat het grote voordeel is van Scrum; de methode waarmee Isah software ontwikkelt.
Passie voor engineering
Tijdens zijn studie Autotechniek kwam Carel Martens in aanraking met de technieken van het 2D CAD-tekenen. Al vrij snel kwam Carel tot de conclusie dat er op dit vlak véél meer geautomatiseerd kon worden dan destijds gebruikelijk was. Ambitieus als hij was, startte hij zijn eerste baan niet als autotechnicus maar als CAD-Developer.
Vanuit zijn passie voor engineering groeide Carel tien jaar later door in een functie bij Isah Engineering (destijds een dochteronderneming van Isah), waarbij hij zich als ontwikkelaar bezig hield met diverse integraties tussen Isah en externe CAD-pakketten en Document Management oplossingen. “Mijn focus op engineering verschoof daarmee langzaam richting de logistieke ERP-systemen.”
Op zoek naar meerwaarde voor de klant
Ruim drie jaar geleden ging Isah over op een nieuwe werkwijze, namelijk Scrum. “Op datzelfde moment veranderde mijn functie van ontwikkelaar naar Software Designer en werd ik in de rol van Product Owner verantwoordelijk voor een aantal functionele gebieden waaronder natuurlijk Engineering.” Voor Carel was dit een behoorlijke uitdaging, vertelt hij. “Waar ik voorheen met name op de achtergrond van de organisatie werkzaam was, moest ik nu veel meer naar de voorgrond treden. Het doel als Product Owner is immers om qua productontwikkeling de juiste keuzes te maken die meerwaarde voor de klant opleveren. Daarvoor is het nodig om overleg te hebben met diverse stakeholders binnen en buiten Isah.”
Continu verbeteren dankzij scrum-methodiek
“Als Product Owner houd ik mij elke dag bezig met de vertaling van gebruikerswensen naar een beschrijving van functionaliteit die ontwikkeld moet worden. User stories noemen we dat. Nadat deze user stories beschreven zijn, worden deze in cycli van twee weken (sprints) ontwikkeld. Het fijne van de scrum-methodiek waarmee Isah werkt, is dat je na elke sprint terugkijkt naar wat er gemaakt is, evalueert wat er goed ging en benoemt wat beter kan, en dat je vervolgens snel kunt schakelen en bijsturen indien dat nodig is. Zo zorgen we dat we continu kunnen verbeteren. In mijn ogen is dat hét grootste voordeel ten opzichte van de waterfall-methode, waarbij een product pas opgeleverd wordt nadat het alle denkbare functionaliteiten in zich heeft.”
Carel vertelt over de manier waarop Isah software ontwikkeld. “Ten aanzien van ons productportfolio hebben wij altijd een stip op de horizon met waar we naartoe willen. Volgens de scrum-methodiek gaan we echter niet in één keer door met programmeren tot we bij dat punt zijn aangekomen. We zorgen er voor dat de functionaliteit in afgeronde delen wordt opgeleverd, zodat we gefaseerd e.e.a. naar de markt kunnen brengen. Na een eerste release zijn er namelijk al volop klanten die ontzettend geholpen zijn met een bepaalde oplossing. En bij volgende releases voegen we nieuwe functionaliteit toe, waardoor we uiteindelijk het zelfde eindpunt bereiken als bij de Waterfall-methode. Het belangrijkste verschil is echter: we hebben sneller een product beschikbaar waar we al heel veel klanten blij mee maken. Daarnaast kunnen we de ervaringen van klanten gebruiken om bij te sturen richting verdere ontwikkeling. Vanaf 2018 kiest Isah er bovendien voor om niet één maar twee keer per jaar een nieuwe release van onze software naar de markt te brengen.”
Onderstaande afbeelding laat zien hoe de waterfall-methode zich qua ontwikkelproces verhoudt ten opzichte van de Scrum-methode waarmee Isah werkt.
Wil jij ook aan de slag als Software Architect
bij Isah?
Als Software Architect bij Isah kun jij mede de richting bepalen voor onze nieuwe generatie cloud-based ERP software.
Passie voor de maakindustrie
In de loop der jaren is de passie die Carel had voor het vakgebied Engineering verschoven naar een passie voor de maakindustrie. “In feite zou je het ook een passie voor creatie kunnen noemen,” licht Carel toe. “In mijn ogen is er namelijk niet zo’n groot verschil tussen Engineers en Software Designers. In beide functies ben je bezig met maakbaarheid; je bedenkt vooraf hoe iets er uit moet zien en aan welke specificaties het moet voldoen. Daarna volg je de realisatie en stuur je bij waar nodig.”
“Als ik met mijn gezin in de auto zit, dan attendeer ik hen wel eens op alle producten in de omgeving waar ik indirect een bijdrage aan heb geleverd. Dat varieert van verkeersborden naar trailers, plaatconstructies in gebouwen tot aan vliegtuigonderdelen toe.” Dat tastbaar maken geeft Carel een enorme kick. “Isah is een middelgroot bedrijf waar ik iedereen persoonlijk ken. Maar als het er op aan komt dan zijn we enorm groot en slagvaardig en dragen we met onze software veel bij aan de producten die onze klanten maken. Die impact plus de prettige informele sfeer binnen het bedrijf en het gegeven dat we met elkaar continu bezig zijn met vernieuwingen, maakt dat ik na 17 jaar nog steeds ontzettend trots en blij ben om bij Isah te mogen werken.”
Meer weten over de ervaring van Carel?
Kom dan gerust eens langs bij ons op kantoor. Carel vertelt je graag meer over hoe hij werken bij Isah ervaart.
Gerelateerde artikelen.
Jay: Isah investeert veel in ontwikkeling van medewerkers
Daan: door regelmatig presenteren & sparren zorgde ik voor een mooi eindresultaat van mijn stage bij Isah
Sasan over zijn fascinatie voor software
Ook werken bij Isah?
Heb jij interesse om ons team te versterken? Solliciteer dan op een van onze vacatures of stuur een open sollicitatie. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op voor een kennismaking.