Consultancy Functioneel Consultancy
5 min leestijd
26 oktober 2018

Functioneel Consultant Sjoerd ten Brinke: geen dag is hetzelfde!

Sjoerd ten Brinke werkt al 4,5 jaar als Functioneel Consultant voor Isah. We vroegen hem wat zijn baan precies inhoudt en wat het werken voor Isah zo leuk maakt.

Wat doet een Functioneel Consultant?

Sjoerd: "Een Functioneel Consultant heeft heel veel kennis van het Isah-pakket op functioneel gebied. Je moet in staat zijn de bedrijfsprocessen van de klant en de Isah software op elkaar te laten aansluiten. Dat kan vanuit het proces van de klant maar ook met onze software als uitgangspunt. Je moet weten welke functionaliteiten en modules passen bij de werkwijze en de visie van de klant. Ik ben dus veel bij klanten op locatie. Daarnaast geef ik regelmatig training zowel in Tilburg als op locatie van de klant."

De klant past zijn processen aan?

"In het Isah ERP-systeem zit meer dan 30 jaar ervaring in de maakindustrie. Soms dienen de processen in Isah als voorbeeld voor de klant. Als ik laat zien hoe de processen in Isah zijn gemaakt, kan de klant geïnspireerd raken om zijn eigen werkwijze aan te passen. De klant wil uiteindelijk efficiënter gaan werken. Dat is het doel. In sommige gevallen dient functionaliteit binnen Isah hiervoor aangepast te worden, in andere gevallen is het beter dat de bedrijfsprocessen van de klant hierop aangepast worden. In de ideale wereld kun je alles met instellingen oplossen om zo maatwerk in de software te voorkomen. Maar soms ontkom je niet aan maatwerk. Wij zijn daar wel heel kritisch op. We doen dat pas na grondig overleg. Wij maken uiteindelijk standaard software die voor veel verschillende soorten bedrijven in de maakindustrie gebruikt moet kunnen worden. Het kan echter nodig zijn om specifieke functionaliteit voor de klant te creëeren of aan te passen. En soms komt dit maatwerk later als extra functionaliteit terug in de standaard software."

isah-medewerkers-vertellen-sjoerd-ten-brinke-quote-1
"In deze baan is geen enkele dag hetzelfde. Samen met de klant ga je op zoek naar de beste inrichting."
Sjoerd ten Brinke
Functioneel ERP Consultant

Wat is het leukste aan jouw baan?

Sjoerd vertelt: "het leukste is de afwisseling. Ik wil niet te lang dezelfde werkdagen hebben. In deze baan is geen enkele dag hetzelfde. Je hebt de mogelijkheid om bij veel mooie maakbedrijven in de keuken te kijken en samen met de klant een oplossing te bedenken. Hoe gaan we een en ander aanpakken met de mooie Isah-software? Dat is elke dag weer een uitdaging. Soms heb je natuurlijk ook wat routine taken. Maar het is leuk om ons product te vertegenwoordigen bij de klanten. Hun te laten zien wat er allemaal kan."

Waarom heb je destijds voor Isah gekozen?

"Ik werk nu 4 jaar bij Isah. Vanuit mijn studie bedrijfskunde Management Economie en Recht (MER) heb ik stagegelopen bij een Isah-klant om te helpen met de implementatie. Dat was erg leuk om te doen. Ik groeide tijdens mijn stage door tot semi-projectleider. Vervolgens heb ik besloten om daar ook mijn afstudeeropdracht te doen. Na mijn studie heb ik nog 8 maanden bij deze klant in loondienst gewerkt. Toen was de hele implementatie klaar en kreeg ik een berichtje van Isah om een keer te komen praten in Tilburg.

Isah had deze klant benaderd omdat zij wist dat het project klaar was. Ze had om toestemming gevraagd om met mij contact te zoeken. Dat was een makkelijke keuze voor mij omdat ik dan het werk wat ik zo leuk vond bij alle Isah-klanten kan doen. Ik woon wel in Zelhem, met enige afstand van Tilburg. Maar we hebben een regionale indeling. Dus mijn reistijden vallen heel erg mee omdat ik meestal in mijn eigen regio werk. Ook heb ik veel vrijheid om thuis te werken. Maar het is ook erg leuk om in Tilburg te zijn en mijn collega’s te spreken. Ik zit gemiddeld 2 á 3 keer per maand in Tilburg."

isah-medewerkers-vertellen-sjoerd-ten-brinke-presentatie

Zijn je verwachtingen ook uitgekomen?

"De job is uiteindelijk nog breder dan ik dacht, wat het nog leuker maakt in de praktijk. Je moet mensen trainen en het systeem inrichten. Maar je bent ook bezig om klanten te adviseren over bedrijfskundige aspecten. Hoe kunnen zij hun business doelstellingen realiseren? Dat hoeft niet altijd met Isah-software opgelost te worden. Je bent dus ook op logistiek en bedrijfskundig vlak een sparringpartner. Daarnaast dacht ik door mijn ervaring in mijn eerdere job de Isah software redelijk te kennen, maar je moet het ook voor andere bedrijven kunnen implementeren. Dan blijkt dat je Isah toch nog veel beter moet leren. Ik heb de interne opleiding wel versneld kunnen doorlopen, waardoor ik al binnen een half jaar zelfstandig een eigen project kreeg."

Wil jij ook aan de slag als ERP Consultant bij Isah?

Als Functioneel ERP Consultant bij Isah help jij onze klanten in de maakindustrie om hun processen te optimaliseren met de inzet van onze ERP software.

Kun je een situatie beschrijven waar je trots op bent?

"Als je bij een klant komt die een serieus probleem heeft en je weet dat op te lossen, dan geeft dat zeker een trots gevoel," begint Sjoerd. "Zo heb ik eens een klant gehad met een groot planningsprobleem. Er was veel achterstand. Ze zagen door de bomen het bos niet meer. Ik ben met hen gaan zitten en we hebben samen bekeken hoe we er voor konden zorgen dat ze met de juiste orders bezig waren, zodat de achterstanden kleiner werden. Door alles in de planningsmodule van Isah te zetten, in combinatie met organisatorische aanpassingen, is dat gelukt. De klant heeft nu een goede structuur in het omgaan met veel orders. Er wordt beter gekeken naar herplanning. Alles gebeurt in Isah en niets gaat meer buiten het systeem om. Dat heeft veel rust gebracht, waardoor de orders nu soepel door de fabriek lopen."

Waarom zou iemand nu bij Isah willen werken?

"Je krijgt veel verantwoordelijkheid en vrijheid. Voor mij is dat erg belangrijk. Daar geniet ik dagelijks van. Ook heb je de mogelijkheid om thuis te werken. Je kunt interessante gesprekken met grote maakbedrijven voeren. Er zijn goede mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Isah kijkt goed naar wat je kunt. En je krijgt de kans om je te bewijzen op steeds moeilijkere projecten, zonder dat je daarbij in het diepe wordt gegooid. Dat gaat bij andere organisaties nog weleens anders, zoals ik dat om mij heen beluister."

Auteur
Debbie Veeke
Van tevreden medewerkers naar tevreden klanten. Dat is waar Debbie zich als Marketeer voor inzet. Daarom interviewt zij regelmatig bedrijven over hun ervaring met Isah en gaat ze met collega's in gesprek over hun werkzaamheden bij het bedrijf. Zo verbindt ze binnen met buiten en vice versa.
Meer weten over de ervaring van Sjoerd?

Kom dan gerust eens langs bij ons op kantoor. Sjoerd vertelt je graag meer over hoe hij werken bij Isah ervaart. 

Gerelateerde artikelen.

Ook werken bij Isah?

Heb jij interesse om ons team te versterken? Solliciteer dan op een van onze vacatures of stuur een open sollicitatie. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op voor een kennismaking.