Consultancy Functioneel Consultancy
8 min leestijd
11 mei 2020

Gerbrand: online onboarding bij Isah is efficiënt én persoonlijk

Op 2 maart jl. startte Gerbrand Rensen als Functioneel Consultant bij Isah. Wat hij toen nog niet wist, is dat hij slechts 6 werkdagen op kantoor in Tilburg zou komen en dat hij daarna vanwege het Corona-virus vanuit huis moest gaan werken. Ondanks de weinige fysieke ontmoetingen met collega’s voelt Gerbrand zich – wanneer ik hem twee maanden later interview – al helemaal thuis bij Isah. Vanwege zijn jarenlange ervaring als Isah-gebruiker is hij bovendien snel ‘up-and-running’ zoals dat heet. Enthousiast neemt Gerbrand ons mee in zijn verhaal.

23 jaar Isah ervaring op zak

Na afronding van de studies Autotechniek en Technische Informatica startte Gerbrand in 1997 als Constructeur / Tekenaar bij Van Eck Group in Beesd. Precies in die periode was het bedrijf – dat transportoplossingen ontwikkelt en produceert – bezig met een automatiseringsslag en ging men op zoek naar een ERP-pakket dat hen verder kon helpen. Gerbrand werd betrokken bij de ERP-selectie en werd uiteindelijk naar voren geschoven als projectleider voor de implementatie. “Onze keuze was op Isah gevallen,” vertelt Gebrand. “En daarmee ontstond 23 jaar geleden dus mijn eerste kennismaking met de software-oplossing van Isah.”

Samen met een Consultant van Isah verzorgde Gerbrand destijds de volledige implementatie van de Isah-software bij Van Eck Group. Gerbrand: “Toen dat traject was afgerond veranderde ook mijn functie; ik werd als Hoofd Bedrijfsbureau verantwoordelijk voor de aansturing van werkvoorbereiders, tekenaars en constructeurs. Daarnaast deed ik het interne applicatiebeheer voor Isah. Een aantal jaar later viel ook de productieplanning onder mijn verantwoordelijkheid. Vanuit die verschillende facetten van mijn werk was ik steeds bezig met het optimaliseren van processen met behulp van Isah. Ook het opleiden van medewerkers hoorde daar bij.”

isah-medewerkers-vertellen-gerbrand-rensen-overleg

Na 20 jaar, nadat er de nodige veranderingen waren geweest bij Van Eck Group, voelde Gerbrand dat hij niet meer op zijn plek zat. “Ik zag toen een vacature bij Alligator Plastics als Manager Operations in Son voorbij komen; zij hadden net een ander bedrijf overgenomen en wilden met één ERP-pakket gaan werken. Ik wist op het moment dat ik solliciteerde nog niet dat dat de software van Isah bleek te zijn. Alligator Plastics was namelijk al jaren Isah-klant. Door mijn jarenlange ervaring met Isah werd ik meteen gevraagd om in de projectgroep zitting te nemen. Alligator wilde de processen van beide bedrijven gelijktrekken en meteen Isah (her-)implementeren voor beide vestigingen. Na de implementatie heb ik in mijn rol als Manager Operations de medewerkers ondersteund met advies en hulp."

isah-medewerkers-vertellen-gerbrand-rensen-quote
"De oprechte Isah-cultuur kwam tijdens mijn online onboarding duidelijk tot uiting."
Gerbrand Rensen
Functioneel ERP Consultant

Isah-kriebels

Al tijdens zijn baan bij Alligator Plastics merkte Gebrand dat hij het enorm uitdagend vond om opnieuw met de Isah-software bezig te zijn. “Mijn drive zat er altijd in om processen dusdanig te structureren dat voor iedereen inzichtelijk was hoe e.e.a. er voor stond in de organisatie. Ik dacht wel eens: zou het niet leuk(er) zijn om als Consultant voor Isah te werken en ditzelfde werk voor tal van andere bedrijven te doen? Die gedachte wuifde ik ook snel weer weg, omdat ik wist dat Isah de policy heeft om alleen medewerkers van klanten aan te nemen als de klant daar ook positief tegenover staat. En Alligator Plastics wilde mij op dat moment niet kwijt.”

Drie jaar later was de situatie echter veranderd. Gerbrand: “Door diverse ontwikkelingen was mijn rol niet langer nodig. Voor mij was dat hét moment om verder te kijken en de kans te grijpen om eens met Isah te praten. Ik kende Isah – en ook Paul, de CEO van Isah – natuurlijk al langere tijd vanuit een klant-leveranciersrelatie. De gesprekken die ik had, voelden altijd heel prettig en ik vond Isah een warm en gemoedelijk Brabants bedrijf. Ook de keren dat ik voor cursussen of presentaties op het kantoor in Tilburg kwam, voelde dat goed. Ik keek dan ook uit naar mijn sollicitatiegesprek!”

Leuke club mensen

Ter voorbereiding op zijn sollicitatie las Gebrand op de website van Isah diverse interviews met medewerkers. Daarbij kreeg hij het gevoel dat Isah een leuke club mensen was om mee samen te werken. “Het moment dat ik voor mijn sollicitatie binnenkwam, was ook heel hartelijk, gezellig en open. Niet een standaard sollicitatiegesprek zoals je dat bij de meeste bedrijven zou verwachten; het was veel meer dan dat. Al snel waren we er uit. Voorafgaand aan mijn dienstverband werd alles goed geregeld en op mijn eerste werkdag werd ik ook weer super hartelijk ontvangen.”

Wil jij ook aan de slag als ERP Consultant bij Isah?

Als Functioneel ERP Consultant bij Isah help jij onze klanten in de maakindustrie om hun processen te optimaliseren met de inzet van onze ERP software.

Online onboarding is efficiënt en persoonlijk

Op zijn eerste dag startte Gebrand met twee andere collega’s aan de zogenaamde Isah Academy; het interne opleidingstraject voor nieuwe medewerkers. “Ondanks dat ik al redelijk wat Isah-kennis had, heb ik veel opgestoken. Het is heel fijn dat Isah echt de tijd neemt om nieuwe medewerkers voor te bereiden op hun rol. Ik kreeg ook twee buddy’s toegewezen – collega’s met veel Isah-ervaring – waar ik bij terecht kon om te klankborden. De eerste 6 dagen vonden die klankbordsessies en de trainingen voor de Isah-Academy nog op kantoor in Tilburg plaats, daarna moest iedereen vanuit huis aan de slag. Het grootste deel van mijn onboarding was dus online. Natuurlijk was dat even wennen, maar eerlijk gezegd werkte het prima. Misschien is het soms zelfs wel efficiënter en prettiger dan wanneer je dit offline zou doen. De oprechte Isah-cultuur kwam wat mij betreft ook direct tot uiting in deze tijd. Meerdere collega’s namen de moeite om even een Microsoft Teams-sessie op te starten om kennis te maken, zodat ik toch gezichten kon zien, dat was super! Ik kan me best voorstellen dat Isah deze manier van werken in de toekomst vaker gaat inzetten. Het scheelt toch reistijd en in vergelijking met bellen is het een stuk persoonlijker als je elkaar via de laptop kunt zien. Je kunt bovendien eenvoudig je scherm delen en met elkaar meekijken. Dat is wat mij betreft wel het grote pluspunt van deze manier van werken!”

Om de kwaliteit te borgen, wordt de Isah Academy altijd afgesloten met een schriftelijk en een mondeling examen. Het mondeling examen vond Gerbrand wel een beetje raar in deze tijd. “Normaal gesproken, wanneer je iets aan iemand uit wilt leggen, pak je een viltstift en een flipover en teken je bijvoorbeeld een orderstructuur uit om je verhaal te ondersteunen. Nu moest ik het doen met de sheets en materialen die digitaal voorhanden waren,” aldus Gerbrand. Gelukkig werkte dat ook prima. Gerbrand slaagde namelijk met vlag en wimpel voor zijn examen!

Voorbereiding is key bij digitaal werken

De afgelopen weken is Gerbrand met zijn eerste zelfstandige projecten bij klanten gestart. Gerbrand: “Het is super uitdagend om meteen met nieuwe implementaties aan de slag te mogen. Wat betreft Isah-kennis moet ik me uiteraard steeds goed voorbereiden; dat kost als ‘nieuwe’ consultant nog wat extra tijd. Het fijne is wel dat ik in gesprekken met klanten merk dat ik veel kennis en ervaring meeneem van het reilen en zeilen in een productiebedrijf. Dat schakelt makkelijk. Bijvoorbeeld wanneer ik het heb over de vraagstukken rondom urenverantwoording of verlof, dan kan ik me daarbij goed verplaatsen in de klant.”

isah-medewerkers-vertellen-gerbrand-rensen-thuiswerken

“Het digitaal werken gaat me ondertussen prima af,” zegt Gerbrand. “Het was eerst even zoeken naar de beste methode om medewerkers van klanten digitaal te trainen, maar nu ik wat Teams-sessies heb gehad, heb ik mijn draai hierin wel gevonden. Het is belangrijk om korte sessies te plannen en tussendoor rustmomenten in te bouwen. Voorbereiding is daarbij nóg belangrijker geworden. Omdat de sessies korter zijn dan in het zogenaamde offline leven, moet je namelijk efficiënt en ‘to-the-point’ je verhaal doen. Voor de klant is dit alleen maar gunstig merk ik, die is namelijk minder tijd kwijt!”

Samen oprecht verbeteren

Ondanks dat Gerbrand zijn nieuwe collega’s de afgelopen 2 maanden amper fysiek ontmoet heeft, voelt hij zich al volledig onderdeel van het team. “Het contact is heel makkelijk. Afdelingsoverleggen, salesoverdrachten, wekelijkse Corona-updates vanuit de directie… alles gaat via webinars en Teams-sessies. Dat gaat heel makkelijk. Ik voel me daardoor echt wel ‘één van Isah’. Wat mij bovendien opviel is dat Isah slechts 3 kernwaarden heeft. Bij andere bedrijven zie ik er soms wel 6 of 10 aan de muur hangen, maar wanneer je mensen vraagt om die op te noemen, hebben de meesten geen idee. Ik weet die van Isah al precies te vertellen: Samen, Oprecht en Verbeteren. En die waarden ervaar ik ook echt zo. Neem ‘Samen’ als voorbeeld. Als Consultants onderling is er een whatsapp groep voor vragen. Iemand die dan even tijd heeft, geeft antwoord op jouw vraag. Dat is super relaxed want daardoor word je altijd snel op weg geholpen. Een klein voorbeeld, maar wel eentje die duidelijk maakt dat de kenwaarden diepgang hebben en echt verworteld zijn in de organisatie.”

Thuiswerktip

Natuurlijk kijkt Gerbrand er naar uit om alle collega’s en klanten in de toekomst weer live te gaan ontmoeten. Voor nu geniet hij nog even van het feit dat hij geen reistijd heeft en elke dag gezellig kan lunchen met zijn vrouw en dochters. We sluiten af met een thuiswerktip van Gerbrand: “Zorg dat je om de paar uur een korte pauze inlast, al is het maar 10 minuten dat je even weg bent bij je beeldscherm. Zo kun je daarna weer scherper aan de slag!”

Auteur
Debbie Veeke
Van tevreden medewerkers naar tevreden klanten. Dat is waar Debbie zich als Marketeer voor inzet. Daarom interviewt zij regelmatig bedrijven over hun ervaring met Isah en gaat ze met collega's in gesprek over hun werkzaamheden bij het bedrijf. Zo verbindt ze binnen met buiten en vice versa.
Meer weten over de ervaring van Gerbrand?

Kom dan gerust eens langs bij ons op kantoor. Gerbrand vertelt je graag meer over hoe hij werken bij Isah ervaart. 

Gerelateerde artikelen.

Ook werken bij Isah?

Heb jij interesse om ons team te versterken? Solliciteer dan op een van onze vacatures of stuur een open sollicitatie. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op voor een kennismaking.