Pim: bij Isah pakken we kansen aan
Wanneer ik collega’s interview voor de rubriek ‘De mensen achter Isah’ gebeurt dat eigenlijk altijd face-to-face. Zo praten mensen immers het makkelijkst en ontstaan vaak de leukste verhalen. Gezien de situatie rondom het coronavirus is die optie er vandaag niet. Net als alle andere Isah-collega’s werken Pim en ik namelijk al bijna twee weken vanuit huis. Onze belafspraak vindt daarom via Skype plaats en op de achtergrond hoor ik Pims dochter spelen. Buiten dat, is ons gesprek niet veel anders dan mijn eerdere interviews met collega’s. Pim is heel open en vertelt enthousiast over zijn baan als Functioneel Consultant bij Isah. En misschien is hij door de manier waarop Isah met de situatie omgaat zelfs nog een tikkeltje enthousiaster geworden over zijn werkgever… daarover later meer. Eerst stel ik Pim graag aan jullie voor!
Keuze voor Isah
Op 2 januari 2019 startte Pim als Consultant bij Isah. “Ik werkte voor die tijd al 8 jaar als ERP Consultant voor servicebedrijven, maar ik miste na verloop van tijd de uitdaging in mijn toenmalige baan,” vertelt Pim. “Toen ik via een recruiter in contact kwam met Isah, besloot ik – ondanks mijn twijfel over de reisafstand van mijn woonplaats (regio Nijmegen) naar het kantoor van Isah in Tilburg – in gesprek te gaan. En dat bleek een goede keuze, want ik werd erg enthousiast van de uitdaging die Isah mij kon bieden! In de praktijk valt het reizen naar kantoor bovendien erg mee. Ik ben meestal 1 of 2 keer in de maand bij Isah en verder heb ik veel contact met de collega’s in mijn regio-team. En de klanten voor wie ik aan de slag ga, zitten veelal in Oost Nederland. De goede sfeer binnen het bedrijf proefde ik al meteen tijdens mijn sollicitatie. En de prettige gesprekken met collega’s zorgden er voor dat ik met veel vertrouwen voor deze nieuwe uitdaging koos.”
Maakindustrie = machtig interessant
Met zijn technische achtergrond voelt Pim zich als een kind in een snoepwinkel bij de maakbedrijven die met Isah werken. “Ik vind het machtig interessant om deze bedrijven van binnen te zien en vraag, wanneer ik voor het eerst bij een klant kom, altijd of ik een rondleiding kan krijgen in de fabriek. Naast het feit dat het erg leuk is om te zien wat onze klanten maken, helpt het voor mij ook in de begripsvorming van de processen die bij deze bedrijven spelen.”
De eerste 6 á 9 maanden heeft Pim hard gewerkt om kennis van de maakindustrie, de processen in de branche en de Isah-software op te doen. Pim: “Ik vind het super leuk om te leren. Nog steeds wordt ik elke dag blij als ik weer nieuwe mogelijkheden heb ontdekt. Daarbij ben ik met name in de eerste maanden super goed ondersteund door mijn collega’s. Mijn ervaring is dat iedereen bij Isah voor je klaar staat als dat nodig is. Ik heb in mijn eerste periode regelmatig, als ik bijvoorbeeld een uur in de auto zat van de klant naar huis, de hele terugreis met een collega aan de telefoon gezeten om bepaalde vraagstukken door te spreken. Dat was zo ontzettend fijn. Dat heeft me onwijs veel gebracht.”
Sinds dit jaar merkt Pim dat hij meer in een flow begint te komen waarin hij kan vertrouwen op zijn opgedane kennis. “Ik ken de software nu beter, ik begin een aantal klanten goed te leren kennen en de ervaring die ik bij die bedrijven heb opgedaan, kan ik gebruiken in nieuwe projecten. Sinds eind vorig jaar ben ik aan de slag met mijn eerste ‘eigen’ implementatie . Uiteraard kan ik, als dat nodig is, altijd sparren met senior consultants binnen Isah, maar ik merk dat het heel goed voelt om zelf als lead consultant aan de slag te zijn en de lijnen uit te zetten. Ik ben super trots op het feit dat ik dat binnen een jaar gerealiseerd heb!”
Flexibiliteit en aanpassingen vanwege coronavirus
En toen werd het eind februari en brak het coronavirus in Nederland uit. Voor het werk van Pim betekent dit, dat hij sinds anderhalve week niet meer fysiek naar klanten toe gaat. “Verder is er voor mij vooralsnog niet zo heel veel veranderd,” aldus Pim. “Ik zag mijn collega’s natuurlijk al niet dagelijks, dus de telefoontjes en Skype-gesprekken met hen zijn voor mij niet nieuw. Het klantcontact is uiteraard wel veranderd. Én ik moet samen met mijn partner voor onze kinderen zorgen, aangezien die nu niet naar de opvang kunnen. Gelukkig staat Isah daar heel supportive in; direct nadat de overheid de maatregel aankondigde dat kinderdagenverblijven zouden sluiten, werd er vanuit de directie van Isah benadrukt dat de zorg voor de gezondheid van Isah-medewerkers en hun gezin nu voorop staat. Samen met mijn vrouw hebben wij de extra zorguren voor onze kinderen verdeeld, en bij Isah geldt dat ik de uren die ik hiervoor nodig heb, als ‘sociale uren’ kan wegschrijven, zonder dat me dit vrije dagen kost. Erg fijn dat een werkgever hier zo instaat; bij vrienden en kennissen in mijn omgeving merk ik dat dit zeker niet standaard is!”
Wil jij ook aan de slag als ERP Consultant bij Isah?
Als Functioneel ERP Consultant bij Isah help jij onze klanten in de maakindustrie om hun processen te optimaliseren met de inzet van onze ERP software.
Kansen zien in tijden van crisis
Naast de extra zorguren probeert Pim zo veel als mogelijk om het normale werk door te laten gaan. Dat betekent: goede voorbereidingen treffen voor de consultancydagen die hij bij klanten gepland had staan. “Ik heb veel van mijn klanten ondertussen gesproken,” vertelt Pim. Hij refereert daarbij aan een uitspraak van Kennedy over het Chinese woord voor ‘crisis’. Dat bestaat uit twee tekens: ‘Wei’ en ‘Jie’. Het eerste teken staat voor gevaar en onheil; het tweede staat voor gelegenheid of kans. “Bij Isah staan we er precies zo in: we hebben nu met een soort crisis te maken, maar proberen dit om te turnen naar een kans, door toch zo effectief mogelijk ons werk te blijven doen. Gelukkig staan de klanten die ik gesproken heb hier ook zo in. Ze zijn positief en denken flexibel mee over wat er allemaal kan om projecten door te laten gaan. Ik heb bedrijven bijvoorbeeld geadviseerd om te zorgen dat alle medewerkers tools als ‘Skype voor business’ of ‘Microsoft Teams’ hebben geïnstalleerd, zodat we de contacten die gepland zijn zo goed mogelijk kunnen benutten. Isah is al gewend met deze tools te werken, daardoor konden wij nu snel schakelen. Sommige bedrijven ervaren hier nog wat opstartproblemen in, maar al snel hebben de meeste mensen door hoe ze bijvoorbeeld hun scherm kunnen delen om een vraag over onze software aan mij toe te lichten.”
Dankzij tooling toch op afstand effectief aan de slag met klanten
In de praktijk zien de werkdagen van Pim er wat gefragmenteerd uit op dit moment. “Een hele dag training geven via Skype of Teams werkt namelijk niet. Het is als Isah-gebruiker heel anders om naar een beeldscherm te kijken dan naar een consultant die ‘live’ iets aan je vertelt en met handgebaren een verhaal ondersteunt, op een whiteboard dingen uittekent etc. Ik heb daarom steeds korte sessies gepland van 1 á 1,5 uur waarin ik met een afgebakend onderwerp aan de slag ga. Daarna zet ik mensen aan het werk om hier zelf mee te oefenen. Een uur later hebben we dan bijvoorbeeld opnieuw een korte call om de bevindingen te delen. Dat werkt heel goed!”
Thuiswerken biedt veel voordelen
Natuurlijk hoopt Pim, net als iedereen, dat de situatie die nu is ontstaan door het coronavirus snel voorbij is. Toch ziet hij ook voordelen aan het vele thuiswerken. “Mijn vrouw en ik werken beide vanuit huis, maar moeten allebei veel bellen. Ik heb daarom dit weekend snel – met een stuk hout wat ik nog in de schuur had staan – een tweede werkplek gecreëerd. Mijn vrouw zit beneden en ik zit boven aan de tijdelijke werkplek. Doordat ik daar rustig zit, kan ik heel geconcentreerd werken. Direct na een call kan ik mijn aantekeningen uitwerken. Als ik bij een klant op locatie aan het werk ben, gaat dat toch anders. Dan staan er na afloop van een meeting vaak mensen aan je bureau om nog extra vragen te stellen. Dan is het zaak om op een later moment die aantekeningen alsnog goed en volledig uit te werken. Dat kan dan meer tijd kosten. De praktijk is bovendien dat er in ‘normale’ fysieke meetings met een grotere groep soms van de hak op de tak gesprongen wordt. Ik merk dat mensen in Skype meetings veel meer de discipline hebben om elkaar uit te laten praten en het korter en bondiger te houden. Dat thuiswerken is dus zo gek nog niet!”
Vóór de situatie rondom het coronavirus werkte Pim zo’n 25% van zijn tijd vanuit huis. Hij kan zich voorstellen dat de goede ervaringen die hij nu opdoet er voor zorgen dat dit in de toekomst iets vaker gaat plaatsvinden. “Met name voor afgebakende onderwerpen merk ik dat Skype of Teams meetings zich heel goed lenen.
Daarnaast hoop ik me bij Isah vooral verder te kunnen ontwikkelen als lead consultant. Daarvoor zijn vlieguren nodig.” En die maakt hij graag. “Ik ben super blij met Isah als werkgever. De huidige situatie maakt dat gevoel alleen maar sterker! Dus ik hoop nog lang maakbedrijven te mogen helpen bij het automatiseren van hun processen met behulp van de Isah ERP-software!”
Meer weten over de ervaring van Pim?
Kom dan gerust eens langs bij ons op kantoor. Pim vertelt je graag meer over hoe hij werken bij Isah ervaart.
Gerelateerde artikelen.
Van klant tot consultant: de reis van David Hansler bij Isah
Aboker Khalif over werken als Technisch Infra Consultant bij Isah
Wendy over switch van maakindustrie naar ERP Consultant bij Isah
Ook werken bij Isah?
Heb jij interesse om ons team te versterken? Solliciteer dan op een van onze vacatures of stuur een open sollicitatie. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op voor een kennismaking.