Consultancy Functioneel Consultancy Traineeship
10 min leestijd
26 april 2022

Tim en Mohamed over Traineeship ERP Consultant: Isah is als mensgericht bedrijf perfect voor Young Professionals

Sinds 2019 heeft Isah een traineeshipprogramma waarin jonge talenten worden klaargestoomd om als Isah ERP Consultant aan de slag te gaan. Mohamed Aboubaker en Tim Boor hebben dit programma in 2020 gevolgd en zijn ondertussen ruim een jaar als ERP Consultant voor Isah aan het werk. We blikken terug op hun onboarding in Corona-tijd, de inhoud van hun traineeship en hoe het is om nu voor klanten aan de slag te zijn met Isah-implementaties.

 

Isah Traineeship perfect voor Young Professionals

Tijdens zijn studie International Business Management aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven kwam Mohamed al vroeg in aanraking met ERP-systemen en Supply Chain Management. “Voor een project tijdens mijn studie had ik iets met ERP gedaan en het leek me leuk om me hier verder in te ontwikkelen. Tijdens mijn zoektocht naar een baan, kwam ik er achter dat het als young professional best lastig is om binnen te komen bij een bedrijf; er wordt toch vaak werkervaring gevraagd. Ik ben toen gaan googlen op ‘ERP’ en ‘Traineeship’ en zo ontdekte ik de vacature bij Isah. Ik las toen het verhaal van Mats, die eerder dit programma had gevolgd en kwam er vervolgens achter dat een vriend van mij een connectie had met een Isah-collega. Toen ik via hem hoorde dat die collega super enthousiast was over Isah als werkgever, besloot ik te solliciteren. Eind maart was het rond en in april kon ik starten!”

Tim kende Isah-oprichter Paul en zijn zoon Jelle van Abeelen – die ook bij Isah werkzaam is – al langer. “Ik ben ooit zelfs mee geweest met Jelle naar het 25-jarig jubileum van Isah en naar de opening van het nieuwe pand! Ik had alleen nooit echt stilgestaan bij de mogelijkheid om zelf bij Isah te gaan werken.” Na Tims opleiding Organisatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg wist hij niet direct wat voor baan hij precies wilde. “Ik zocht wel naar een werk-leertraject, omdat ik vooral veel ervaring wilde opdoen zodat ik kon ontdekken welke richting goed bij mij paste. Ik zag de vacature bij Isah voorbij komen en ICT sprak mij zeker aan; ik twijfelde op dat moment alleen of ik de juiste achtergrond had die ze zochten. Wat ik op school had meegekregen over verandertrajecten binnen organisaties zat meer op het psychologische vlak dan op het procesmatige. Na wat sollicitaties bij andere bedrijven, waar ik geen match vond, werd ik benaderd door een recruiter over een Trainee-rol in de ICT branche… Dat bleek de functie bij Isah te zijn! Alsof het zo moest zijn, kwam deze rol toch weer op mijn pad. Uiteraard heb ik eerst bij Paul gepolst naar zijn mening en die vond dat ik het juiste ‘Isah-DNA’ had dus raadde mij zeker aan om te solliciteren. Vervolgens ben ik op gesprek gegaan en kwam ik al snel tot de conclusie dat dit traineeshipprogramma inderdaad precies was wat ik zocht!”

isah-medewerkers-vertellen-tim-boor-quote
"Isah nam echt de moeite om mij te leren kennen tijdens het sollicitatietraject."
Tim Boor
Functioneel ERP Consultant

Eerste indruk: perfecte mix tussen formeel & informeel

Zowel Mohamed als Tim waren erg enthousiast over de manier waarop Isah zich tijdens de sollicitatiegesprekken presenteerde. “Ik kan wel zeggen dat ik ervaringsdeskundige ben,” lacht Mohamed. “Ik heb namelijk tijdens mijn afstudeerperiode best wat sollicitatiegesprekken gevoerd. Het fijne van Isah vond ik dat ze zowel formeel als informeel tegelijk waren. Natuurlijk was het belangrijk om stil te staan bij de rol en bij de werkzaamheden. Maar er was tijdens de sollicitatiegesprekken ook ruimte om elkaar beter te leren kennen. Dat vond ik interessant. Het was prettig om meteen te merken dat er bij Isah echt aandacht is voor jou als mens.”

Tim bevestigt dat gevoel. “Mij is heel erg bijgebleven dat Isah de moeite nam om mij te leren kennen. Daarnaast werd er bewust een tweede gesprek gepland met een medewerker in een vergelijkbare functie. Ik kon concrete vragen stellen en dat gaf mij veel inzichten of de rol van ERP Consultant iets voor mij zou zijn.”

Mohamed vult aan: “Ik ben ook blij verrast over de manier waarop Isah omging met mijn achtergrond. Het is natuurlijk duidelijk dat Nederlands niet mijn moedertaal is. Toch heb ik op geen enkel moment tijdens de sollicitatieprocedure het gevoel gehad dat dat een probleem zou kunnen zijn. Dat is bij andere bedrijven echt wel anders geweest. Isah was hierin heel oprecht naar mij over dat het wel belangrijk is dat mijn taalniveau ook in geschrift voldoende moest zijn en vroeg of ik daarvoor een extra schrijfopdracht zou willen doen. Toen ik eenmaal in dienst was, heb ik zelf gevraagd of er een mogelijkheid was om een extra taalcursus te doen en daarin heeft Isah vervolgens gefaciliteerd. Dat vind ik echt top!”

Onboarding: ondanks Corona een warm ontvangst

Twee weken voordat Tim en Mohamed startten bij Isah, ging Nederland in lockdown vanwege de Corona-crisis. Mohamed: “Ik weet nog goed dat we die eerste dag naar kantoor gingen en dat er twee andere mensen in het pand waren die onze laptop zouden uitreiken en de eerste zaken zouden uitleggen. Twee uur later gingen we naar huis en zou onze onboarding online starten. Tim en ik wisselden gelijk telefoonnummers uit, want het voelde alsof we een beetje op elkaar aangewezen waren. Na de eerste online sessie van onze trainer zochten we gelijk contact met elkaar. Ik kende alleen Tim en Tim kende alleen mij. Dus we besloten om op de dagen dat we geen les hadden elkaar via Teams te bellen zodat we samen de huiswerkopdrachten konden doornemen.”

Tim: “Het was heel fijn om dat samen te kunnen doen. We konden af en toe bij elkaar kwijt dat we baalden van deze ‘Corona-ellende’ maar stonden er ook heel positief in; zo van we gaan dit samen fixen. We besloten om een mail te sturen naar alle Functioneel Consultants bij Isah met de vraag of ze een kwartiertje tijd wilden maken om kennis te maken. We waren echt verrast toen we aan de lopende band reacties kregen!”

“We dachten: het zou leuk zijn als er een stuk of 3 collega’s antwoorden,” aldus Mohamed. “Dan hebben we in elk geval wat mensen die we kunnen leren kennen. Maar letterlijk iedereen reageerde met ‘dan en dan heb ik tijd’ of ‘schiet maar iets in mijn agenda’. Het was zo’n warm gevoel om in die week erna alle nieuwe collega’s op Teams te hebben! Dat gaf echt een positieve vibe en het gevoel dat we bij een fijn bedrijf terecht waren gekomen. Heel tof was dat!”

isah-medewerkers-vertellen-mohamed-aboubaker-quote
"Mijn mening als Trainee werd meteen op prijs gesteld en ik werd direct als volwaardig gezien."
Mohamed Aboubaker
Functioneel ERP Consultant

Meelopen met collega-consultants

De eerste maand van Tim en Mohamed stond in het teken van de Isah-software leren kennen. Mohammed: “Na afronding van de Isah Academy moesten we aan de slag met een voorbeeldcase: een mini-implementatietraject waarbij we een zogenaamde klantdatabase moesten inrichten. De volgende stap was het meelopen met collega’s bij bestaande klanten. Dat was super leuk, want toen kreeg je nog meer gevoel bij wat de rol inhoudt en hoe het is om bij klanten over de vloer te komen. Ik vond het heel leuk om met andere consultants mee te kijken en te zien wat je van hen kon leren. Wat me opviel was dat na iedere klantsessie, vaak was dat via Teams, de collega mij opbelde om te vragen wat ik er van vond. Mijn mening als Trainee werd écht op prijs gesteld en je werd meteen serieus genomen. Collega’s vroegen bijvoorbeeld ook: wat zou jij anders doen? Dat was echt een eye-opener: ik word als volwaardig gezien en mijn mening doet er toe!”

Ook Tim vond het meelopen met collega’s interessant. “Het verschil in kennisniveau tussen mijzelf en de ervaren Isah-collega’s was natuurlijk nog heel groot in het begin. Ik focuste daarom met name op de soft skills. Hoe pakken zij bepaalde issues aan en hoe gaan ze met klantvragen om? De stijl van communiceren van de diverse consultants, daar heb ik het meest van geleerd. Het triggerde mij om na te denken over hoe ik bepaalde zaken zou aanpakken en wat mijn communicatiestijl dan zou zijn.”

Gedurende de meeloopperiode werden er steeds meer kleine onderdelen bij Mohamed en Tim op hun bordje gelegd. Mohamed: “Op een bepaald moment mocht ik bijvoorbeeld een key-usertraining geven. Dat heeft echt geholpen om de stof nog meer te doorgronden. Je moet namelijk goed nadenken hoe je het geleerde zelf weer over gaat brengen aan een publiek.”

Wil jij ook aan de slag als Trainee ERP Consultant
bij Isah?

Als Trainee ERP Consultant bij Isah ga je in een programma van negen maanden tot een jaar aan de slag om jezelf te ontwikkelen tot ERP Consultant.

Van Trainee naar ERP Consultant

Mohamed: “Langzaamaan werden de stukken die wij als Trainee’s mochten oppakken groter. Ik mocht op een gegeven moment de implementatie van Shop Floor Control bij een klant zelfstandig doen. Dat was best even spannend. Maar omdat het goed afgekaderd was en er voldoende voorbereidingstijd was, ging dat uiteindelijk hartstikke goed.”

“Bij één van mijn laatste Trainee-opdrachten was ik als key-user geplaatst bij de klant,” vertelt Tim. “Het was mijn taak om te doorgronden waar de klant mee worstelde en te zorgen dat het Isah-kennisniveau omhoog ging. Dat was super leerzaam, want je ontdekt veel van de processen in de praktijk. En terwijl je bezig bent met de klanten op te leiden gaat tegelijkertijd je eigen kennisniveau omhoog; win-win!"

 “Ondertussen ben ik al wel bij 15 of 20 klanten geweest,” aldus Tim. “En het leuke is dat al die klanten nét weer even anders werken met Isah. Het klinkt cliché maar dat maakt het werk als Consultant ontzettend divers. Elk project en elke implementatie is anders en je moet je steeds weer verdiepen in de processen van de klant en de manier waarop ze met Isah werken. Als ik een opdracht krijg voor een klant die ik nog niet ken, dan bel ik vaak als eerste de collega binnen Isah die veel kennis heeft van dat bedrijf. Dat helpt enorm!”

Isah maakt het mogelijk

Recent vierden Mohamed en Tim het feit dat ze twee jaar bij Isah werkten. “Officieel 2 jaar in dienst bij dit leuke bedrijf. Jullie zijn de besten. Daarom een klein traktatie in de vorm van baklove 😊.” luidde de tekst van het bericht dat aan collega’s werd rondgestuurd. En die ‘love’ lichten de heren graag toe. Tim: “De sfeer bij Isah is echt heel prettig. Je kunt altijd terugvallen op collega’s. Als beginnende werknemer heb je af en toe gewoon nog expertise van anderen nodig en ik heb geen enkel moment de drempel gevoeld om, ondanks de afstand die er was door Corona, collega’s te vragen of ze even tijd hadden om te sparren. En ook nu wordt er nog steeds tijd gemaakt door meer ervaren consultants om met je te sparren. Op kantoor is dat uiteraard nog fijner. Dan krijg je er nog wat extra gezelligheid en een vrijdagmiddagborrel bij als bonus. Ik kom dan ook graag in Tilburg!”

Mohamed vult aan: “Isah is echt een mensgericht bedrijf dat aan hun medewerkers denkt en hen voorop stelt. Dat is heel fijn. Ik zou mensen die overwegen om het Traineeship bij Isah te volgen dan ook absoluut aanraden om dit te doen.”

Tim sluit af: “ik zou tegen potentiële Trainee-kandidaten willen zeggen: twijfel niet. Ik dacht in eerste instantie dat mijn achtergrond misschien niet de juiste was, maar Isah heeft echt goede tools om je te begeleiden. Kennis kun je leren, zo simpel is het. En Isah helpt je daar goed in. Ze hebben voor mij de tijd genomen om me ook op logistiek vlak op te leiden. Ik kan niet anders zeggen dan dat Isah dingen mogelijk maakt. Als Young Professional ben je hier zeker op je plek en kun je jezelf ontwikkelen. En dat is zeker niet bij elk bedrijf zo!” 

Auteur
Debbie Veeke
Van tevreden medewerkers naar tevreden klanten. Dat is waar Debbie zich als Marketeer voor inzet. Daarom interviewt zij regelmatig bedrijven over hun ervaring met Isah en gaat ze met collega's in gesprek over hun werkzaamheden bij het bedrijf. Zo verbindt ze binnen met buiten en vice versa.
Meer weten over de ervaring van Tim en Mohamed?

Kom dan gerust eens langs bij ons op kantoor. Tim en Mohamed vertellen je graag meer over hoe zij het Traineeship en het werken bij Isah ervaren. 

Gerelateerde artikelen.

Ook werken bij Isah?

Heb jij interesse om ons team te versterken? Solliciteer dan op een van onze vacatures of stuur een open sollicitatie. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op voor een kennismaking.